Taksationskommisionens afgørelse af 8. januar 1997

Taksationskommisionens afgørelse af 8. januar 1997

Udskrift af protokollen for Taksationskommisionen for Københavns Amtsrådskreds 1. område.

År 1997, den 8. januar kl. 10.00 afholdt taksationskommisionen for Københavns Amtsrådskreds 1. område møde på hjørnet af Ålekistevej og Slotsherrensvej i Vanløse i sagen:


T nr. 3/96 Bortfald af servitutforpligtelse til at være medlem af G/F Vanløsehøj Haveby.


Kommisionens formand, dommet Ditlev Nielsen, retten i Tårnby, samt de i sagen udpegede kommisionsmedlemmer, Benny Jørgensen og Jens Bertelsen var mødt.


Protokollen førtes af kommisionens sekretær, dommerfuldmægtig Karsten Henriksen.


Der fremlagdes:

 

Skrivelse af 28. februar 1996 fra Københavns Kommune med underbilag IA, IB og IB1-7.

Skrivelse fra 1. april 1996 fra Københavns Kommune med underbilag.

Indlæg af 4. juni 1996 med underbilag 1-4 og 19. august 1996 fra Olav Underdal.

Indlæg af 29. april 1996 med underbilag 1-2 og 12. juli 1996 fra advokat Claus Høxbro.

Telefaxbrev af 7. januar med underbilag 3 fra advokat Claus Høxbro.

For Københavns Kommune mødte vejinspektør Jane Tvermose og Jane Snog.


Olav Underdahl var mødt for ejerne af følgende ejendomme i henhold til fuldmagter, der fremlagdes:


Ejendommene matr. nr. 1700, anpart nr. 1 og 2, 1705, 1706, 1707, 1708, 1709, anpart nr. 1, 2 og 3, 1710, anpart nr 2, 3177, ejerlejlighed nr. 1, 1721, ejerlejlighed nr. 3, 2098, 2099, 2115, ejerlejlighed nr. 3, 2116, anpart nr. 1 og 2, 2117, 2118, 2119, alle Vanløse, København, ejendommen matr. nr. 2134, VanløseKøbenhavn og 2304, Husum, København samt ejendommene matr. nr. 2302, 2301, 2300, 2299 og 13 I, alle Husum, København.


For grundejerforeningen "Vanløsehøj Haveby" mødte advokat Claus Høxbro og advokatfuldmægtig Philip Nyholm sammen med grundejerforeningens formand Ole Nørgård og kassereren Claus Klausen.


De berørte ejendomme beliggende ud til Slotsherrensvej og Ålekistevej og området med private fællesveje blev besigtiget.


Derefter foretoges forhandlingsmøde på tingstedet i Tårnby, Vægtergangen 25, 2770 Kastrup, hvor de forannævnte var mødt, bortset fra advokat Høxbro.


Olav Underdal nedlagde på egne og de af ham repræsenterede lodsejeres vegne påstand om, at de fremtidigt fritages for at deltage i betalingen for vedligeholdelse af de private fællesveje, og at de på ejendommen tinglyste servitutter herom ændres i den angivne retning.


Advokatfuldmægtig Philip Nyholm nedlagde på grundejerforeningens vegne påstand om frifindelse.


Olav Underdal har til støtte for den påstand, der er nedlagt af ham og af de lodsejere, som han har fuldmagt fra, anført, at de alle udelukkende har adgang til to stærkt befærdede veje, nemlig Ålekistevej og Slotsherrensvej. De har ingen nytte af de private veje, som sagen vedrører. I grundejerforeningen udgør de et meget lille mindretal, og de er uden indflydelse på de beslutninger, der træffes på grundejerforeningens generalforsamling. De er netop blevet pålignet et betydeligt bidrag i anledning af forskellige foranstaltninger, der er foretaget blandt andet med opretning og asfaltering af fortove. Disse udgifter er af betydning for de enkelte lodsejere, og der er deres opfattelse, at de intet får for disse penge. Det må tværtimod betragtes som en slags skat. Grundejerforeningens interesse i at beholde dem som medlemmer kan udelukkende være af økonomisk art, nemlig ved at få deres bidrag og kontingenter.


Olav Underdal har videre anført, at Københavns kommune er enig med de af ham repræsenterede lodsejere og ham, om disse synspunkter, og at Københavns Kommune går ind for, at servitutten skal aflyses på deres ejendomme. Der henvistes herved til det af Københavns kommunes vejdirektorat udarbejdede notat.


I relation til § 66, stk. 2, i lov om private fællesveje anførtes, at der på det tidspunkt da deklarationen blev tinglyst for mere end 75 år siden, var ganske andre forhold. Ålekistevej var en grusvej, og der var helt andre forhold vedrørende bilisme, trafik og vejanlæg end nu. Han bemærkede, at der er tanker om at etablere stillevej, og at en sådan etablering også vil betyde betydelige fremtidige udgifter til vedligeholdelse. Han fandt derfor, at de forpligtelser til vedligeholdelse, som man har, i væsentlig grad går ud over, hvad der kunne påregnes ved deklarationens oprettelse.


Grundejerforeningens advokat har til støtte for frifindelsespåstanden anført, at betingelserne i § 66, stk. 2, for at ophæve deklarationen ikke er opfyldt. Det er anført, at Ålekistevej allerede ved deklarationens oprettelse var en offentlig vej, omend grusbelagt. Af deklarationen fremlagt som bilag 3 fremgår, at de ejendomme, der lå ud til Ålekistevej, skulle afgive et areal til anlæg af Ålekistevej vederlagsfrit på en sådan måde, så det allerede da var forudset, at den skulle have en bredde som i dag. Den trafikale belastning af Ålekistevej måtte forudses allerede ved deklarationens oprettelse. Situationen i denne sag adskiller sig fra den sag, der blev afgjort af taksationskommisionen for Københavns Amtsrådskreds 2. område i kendelse af 21. februar 1992 derved, at Hareskovvej på tidspunktet for den i denne sag omhandlede servituts oprettelse var privat vej, og at den senere overgik til at være 6 sporet offentlig vej. Det er endelig anført, at modparten har glæde af de private veje ved, at det kan bruges som rekreativt område, til hundeluftning og børnelegeplads, ligesom der igennem de private veje er adgang til Jyllingevejs S-togsstation.


Sagen optaget til kendelse.


Parterne aftrådt.


Efter rådsslagning og votering afsagde taksationskommisionen sålydende



Kendelse

Kommisionen finder efter sin besigtigelse af de berørte ejendomme og de private veje, at det kan lægges til grund, at de lodsejere, der alene har facade til Ålekistevej og Slotsherrensvej, ikke har interesse i eller nytte af de private veje. Rimelighedsbetragtninger taler således for, at de frigøres fra deres forpligtelse til at deltage i vejenes vedligeholdelse.


Forholdene på tidspunktet for deklarationens oprettelse og tinglysning findes at have ændret sig derved, at der i modsætning til dette tidspunkt, nu er sket en væsentlig udvikling i bilisme, trafikale forhold og vejanlæg. Forpligtelsen til at vedligeholde de private veje er derfor i dag væsentlig mere byrdefuld end tilfældet var ved deklarationens oprettelse. Denne ændring går efter kommisionens opfattelse væsentligt ud over, hvad der kunne påregnes ved deklarationens oprettelse.


Kommisionen finder herefter, at betingelser efter § 66, stk. 2, i lov om private fællesveje er til stede og tager derfor den af Olav Underdal på egne og de af ham repræsenterede lodsejeres vegne til følge således som nedenfor bestemt.


I medfør af lov om private fællesveje § 66, stk. 3, bestemmes, at udgifterne ved taksationsforretningen betales endeligt af grundejerforeningen Vanløsehøj Haveby, men udredes foreløbigt af Kobenhavns kommune.


Thi bestemmes:


Den i nedennævnte servitutter pålagte bestemmelse om, at ejerne skal bidrage til vedligeholdelse af de private fællesveje omfattet af grundejerforeningen Vanløsehøj Havebys område udgår:


Liste over servitutter udeladt i afskrift. Følgende matrikler opremses: 1700, 1705, 1706, 1707, 1708, 1709, 1710, 3177, 1721, 2098, 2099, 2115, 2116, 2117, 2118 og 2119, alle af Vanløse, København, samt matr. nr. 2304, 2302, 2301, 2300, 2299 og 13 I, alle af Husum, København. På en efterfølgende generalforsamling 20. marts 1997 besluttedes det at lade kendelsen være gældende for alle medlemmer som har facade alene mod Slotsherrensvej/Ålekistevej, og en anke til Overtaksationskommisionen blev trukket tilbage.


Omkostningerne ved taksationsforretningen betales endeligt af grundejerforeningen Vanløsehøj Haveby, men udredes foreløbigt af Københavns kommune senest 14 dage efter modtagelse af opgørelse fra kommisionens formand.


Sagen sluttet.


Mødes hæves.

Benny Jørgensen. Ditlev Nielsen. Jens Bertelsen. /Kirsten Henriksen